Trans-Auto levererar drivline-komponenter till nya Stridsbåt 90HSM

2018-01-24

De 18 st nya båtarna som beställts via FMV och byggs på Dockstavarvet är till stor del serielika med tidigare stridsbåtar men skall kunna lösa andra typer av uppdrag. Exempelvis så utrustas de nya båtarna med en gyrostabbad vapenstation från SAAB som kontrolleras av en skytt inifrån båten. Det finns även ett antal lavettplatser på däck där andra understödsvapen kan monteras.

Drivlinan

De nya båtarna utrustas med två drivlinor i var båt. Motorn är Scania DI16 (V8). Motorerna kommer under övningsmoment leverera 800hp och vid insats ställas om till 900hp. Monterat med motorn sitter ett Twin Disc MGX5126A standardbackslag, men specialanpassat för att passa in i den nya stridsbåten. Backslagsanpassningarna, vilka skapats, är ett led av gott samarbete mellan Dockstavarvet och Trans-Auto i samspråk med Twin Disc.

Den nya drivlinan med Twin Disc backslag möjliggör drift redan från tomgångsvarvtal, detta underlättar bl. a. vid körning i grunda vatten. Risken minskar då att dra upp segment från havsbotten vilket senare kan komma in i vattenjetaggregatet. Om detta mot förmodan ändå skulle ske så finns möjligheten att via backslaget ”backspola” vattenjetaggregatet. Detta innebär att man skjuter vattnet i omvänd ordning och trycker ut smutsen samma väg den kom in i vattenjetaggregatet.

Service och eftermarknad

Twin Disc har ett globalt servicenätverk över hela världen. De, av Twin Disc, utsedda serviceverkstäder och distributörer har genomgått fastställda utbildningsprogram och är certifierade att serva och underhålla Twin Disc´s produkter. Detta skapar en trygghet för kunden, oavsett position.

Vid frågor kring leveransen till Stridsbåt 90HSM ber vi er kontakta Anderas Cederquist.

Besök även gärna:
http://www.twindisc.com/products/mgx-5126a/

http://www.dockstavarvet.se/2017/07/stororder-till-dockstavarvet-nya-stridsbatar-till-marinen/

Foto: P. Gullberg